REILU TEKO -säkkikeräys Hammaslahdessa 1.-18.8.2018

13.7.2018

Keräyspaikka:

Tilasiemenen pihapiiri, Sarakankaantie 95, 82200 Hammaslahti

Keräyksen aikana ovat tienvarsiopasteet keräyspisteelle.


Keräyksen ajankohta:

Ainoastaan 1-18.8.2018, muuna aikoina säkkejä ei oteta vastaan.

Säkit tulee ehdottomasti olla ohjeen mukaisesti pakattuja ja keräykseen kuuluvia säkkejä. 

 

Yhteyshenkilöt:

Taru Riikonen puh. 050 406 2554 ja Touko Laukkanen puh. 050 469 2203

 

Yleistä

Keräykseen kelpaavat Yaran lannoitesäkit ja niiden lavahuput sekä Hankkija, Tilasiemenen, Lantmännen Agro  ja Raisioagron siemenviljaa sisältäneet suursäkit.

Keräykseen voi tuoda pakattuja säkkejä myös muualtakin kuin Pyhäselän alueelta.

Keräyksen valtakunnallisen toteutuksen ja sujumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että tässä annettuja ohjeita lajittelusta ja pakkaamisesta noudatetaan. 

 

Keräyspalkkio nuorille

Lannoitesäkkejä kerännyt alle 18 nuori saa keräyspalkkiona

- 40 kg säkeistä

0,022 €/kpl

- 25 kg säkeistä

0,009 €/kpl

- Lannoitelavojen suojamuovit

0,135 €/kpl

- Suursäkeistä

0,156 €/kpl

 

 

4H-liitto maksaa korvauksen 4H-yhdistykselle marras- joulukuussa 2018. Tämän jälkeen laitetaan vasta nuorten tuomat säkit maksuun. Aikuisille ei makseta keräyspalkkiota, vaan niiden säkeistä saadut tulot ohjautuvat suoraan Pyhäselän 4H-yhdistyksen nuorisotoimintaan.

 

Säkkien lajittelu ja pakkaus

 

Keräykseen kelpaavat muovista valmistetut

 • Yaran (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
  40 kg lannoitesäkit, myös metsälannoitesäkit
 • Yaran 25 kg lannoitesäkit
 • Lannoitelavojen suojahuput
 • Yaran (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
  suursäkit, myös metsälannoitesäkit
 • Hankkijan siemeniä sisältäneet suursäkit
 • Tilasiemenen siemeniä sisältäneet suursäkit
 • Lantmännen Agron siemeniä sisältäneet suursäkit
 • Raisioagron siemeniä sisältäneet suursäkit

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.
 

Yaran suursäkkien tunnistaminen:
Ulkosäkki on pohjaväriltään aina valkoinen ja sivulle tai etikettiin on painettu teksti ”Yara”, ”Kemira GrowHow”, ”Kemira Agro” tai ”Kemira”.

Kerättäessä ja pakattaessa kannattaa piensäkit lavahuppuineen pitää erillään suursäkeistä, koska viimeistään varastopisteessä ne on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

 

40 kg säkkien lajittelu ja pakkaus

40 kg:n säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.

Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.


Vinkki: Säkit on helpompi pussittaa jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

 

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

 

Suursäkkien pakkaus

Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa). Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä. Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.

 

Keräyspisteiden tyhjennys ja tietojen raportointi

Kaikki keräyspaikalle viedyt säkit tulee ilmoittaa keräyspaikalla olevaan lomakkeeseen (eriteltynä piensäkit, suursäkit ja lavahuput). Tämä tieto on tärkeä, että osaamme antaa oikean säkkimäärän kuljetusta hoitavalle Movere Oy, jotta hän osaa varata kuormaan riittävästi tilaa. Samalla lomakkeeseen voi ilmoittaa nuoren tilinumeron, mihin palkkio maksetaan.

 

Onnistunutta säkkikeräystä kaikille!