Ohjeita omenoiden ja sienten kuivaamiseen

Pyhäselän 4H vuokraa Orakas -kuivuria (34 x 34 x 69 cm, teho 1100 W, kuivaustilavuus 40 litraa).

Vuokra 10 € /viikko, jäsenistölle ilmainen ensimmäinen viikko.  Kuivurin vuokraamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä puhelimitse: 050 406 2554.

Syksyllä kuivattavaksi soveltuvat esim. omenat ja suppilovahverot. 
 

Sienten kuivaaminen

 

Muistaessasi nämä asiat sieniä kuivatessasi, lopputuloksen pitäisi onnistua hyvin:

- Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä.

- Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voivat olla kokonaisinakin, suuremmat on hyvä repiä kahtia.

- 35 -40 astetta on sopiva lämpötila sienien kuivaamiseen

- Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen yläpuolelle. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Ritilöiden paikkaa ei pidä vaihdella. Jos ritilöiden paikkoja vaihdetaan ja esimerkiksi lämmönlähdettä lähinnä oleva ritilä siirretään kauimmaiseksi, sienten lämpötila laskee nopeasti ja kuivuminen melkein pysähtyy. Tällöin sienistä voi tulla tummia. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %).

- Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, kuivassa ja viileässä paikassa. Kuivatut sienet säilyvät useita vuosia.

Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2 - 3 dl vettä. Liotusajaksi riittää noin puoli tuntia.

Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim. keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmarella tai kaulimella.

 

Omenoiden kuivaaminen

 

Omenoiden kuivaukseen kannattaa valita juuri kypsyneitä, tiivismaltoisia lajikkeita. Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen. Huuhdo omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat terävällä veitsellä noin 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi.

Paras tulos saadaan kasvikuivureissa ilmankierron vuoksi.  Kuivauslämpö saa olla enintään 50 astetta. Kuivaaminen onnistuu myös huoneenlämmössä, leivinuunissa, kiertoilmauunissa, pannuhuoneessa tai jääkaapin päällä olevassa kaapissa, kunhan on riittävästi lämpöä ja ilmankiertoa, mutta kestää useamman päivän. Näin kuivattaessa ei kannata laittaa liian tiivistä paksua kerrosta päällekkäin. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.


Pidä huoli, että omenaviipaleet ovat tosi kuivia. Säilytä astiassa, johon ei pääse kosteus.
 

Kuivatut omenat sopivat välipalaksi sellaisenaan, aamupuuron joukkoon pilkottuna, omenakiisseliin, ja liotuksen jälkeen niistä voi tehdä vaikka omenahilloketta ja omenapiirakkaan.


Orakkaalla onnistuu myös mustikoiden ja tyrnin kuivatus. 

 

Kantarellit eli keltavahverot
Mustatorvisienet
Suppilovahverot
Omenaviipaleet ennen kuivausta