Puutarha

Järjestämme keväisin puutarhakävelyjä yhteistyössä Pyhäselän sydänyhdistyksen kanssa

 

 

Nokkosuutteen ohje, jolla voit lannoittaa mm. kurpitsoja kasvukauden aikana:

Nokkosvesi valmistetaan upottamalla 200 g kuivattua tai 1 kg tuoretta nokkosta 10 litraan vettä ja annetaan seistä 1-4 vrk. Liuos käytetään sellaisenaan kirvoja vastaan tai laimennettuna (1:20-50) kasvun virkisteenä.
( Rajala, J.1995. Luonnonmukainen maatalous. Mikkeli. s.182.)

Puu- tai muoviastia täytetään löyhästi nokkosella ja astia täytetään vedellä. Astiaa sekoitetaan kerran pari päivässä ja pintaan pyrkiviä kasveja painellaan alemmaksi. Tarkoitus on saada liuokseen ilmaa. Muutaman päivän kuluttua sisältö alkaa käydä ja rupeaa haisemaan.

Nyt siihen lisätään päivittäin pari kourallista kivijauhoa (tai biotiittia) vähentämään hajua ja parantamaan liuoksen laatua. Sisältö on hajonnut kahdeksasta kahteentoista vuorokauden kuluttua lämpötilan mukaan. Lehtiä ei enää erota; vain nokkosen varret ovat jäljellä. Nyt uute on valmista.

Ennen käyttöä se laimennetaan suhteessa 1:4. Tätä laimennusta käytetään kasteltaessa maata. Kasveja suihkutettaessa neste on laimennettava suhteessa 1:9.  (Vainio, H. 1990. Puutarhan vuosi. Valitut Palat. s.386.)

Torjunta-aineeksi kasveja liotetaan vuorokauden, jolloin muurahaishappo liukenee poltinkarvoista veteen. Paras lannoitusvaikutus saadaan kun liuos käy 14 vuorokautta. Silloin sitä täytyy laimentaa.