Tehtäviä

Tältä sivulta löydätte tehtävät, jotka suunnittelimme etäleirille sopiviksi.

Hyönteishotellin rakentaminen: Ohjevideo: https://www.youtube.com/watch?v=othA9kbKm-o

Rakenna hyönteishotelli ulkona pörrääville mehiläisille, kimalaisille ja leppäkertuille. Viihtyisän kodin rakentaminen hyönteisille on melko nopeaa ja helppoa. Hyönteishotelli auttaa kasvattamaan puutarhan biologista monimuotoisuutta eli lisäämään siellä asustavien ötököiden määrää. Paras vinkki hyönteishotellin rakentamiseen on panostaa erilaisiin ja eri kokoisiin pyöreisiin reikiin. Hyönteiset pitävät koloista, joista ne saavat turvaa, joihin ne voivat munia munansa ja joissa ne voivat säilyttää ruokansa. Tarvitset hotellin rakentamiseen tyhjän maitopurkin, sakset ja narua, jos haluat laittaa hotellin johonkin roikkumaan. Tämän lisäksi tarvitset runsaasti erilaisia luonnonmateriaaleja hyönteisten pesäkolojen rakentamiseen, kuten esimerkiksi käpyjä, kaarnaa, oksia, heiniä, kasvien varsia, lehtiä ja kaikkea muuta, mitä luonnosta löydät ja keksit hotelliin kerätä.


Juhannuskorttien askartelu: Ohjevideo: https://www.youtube.com/watch?v=Aa2nue-AqKM

Askartele juhannuskortti, jolla voit muistaa juhannuksena läheistäsi. Katso alla olevasta linkistä video, jossa on ohje kortin tekemiseen. Videolla on ohjeet kolmen erilaisen kortin valmistukseen. Valitse niistä mieleisesi ja askartele ainakin yksi kortti. Askarteluun tarvitset erivärisiä kartonkeja, sakset, liiman sekä valmiit paperiset sabluunat/muotit. Tämän lisäksi tarvitset erilaisia kyniä. 


Toimintarata:

Pääset käyttämään luovuuttasi ja kekseliäisyyttäsi toimintaradan merkeissä. Rakenna oma rata täynnä erilaisia tehtäviä. Radan voi tehdä ulos tai huonolla kelillä sisälle. Laita radalle piste, jossa pääset heittämään tarkkuutta. Etsi joitain tavaroita, esimerkiksi palloja, hernepusseja, käpyjä tai pehmoleluja. Sen jälkeen keksi kori, johon voit heittää niitä. Se voi olla myös esimerkiksi hulavanne, jonka sisäpuolelle yrität esineen heittää. Kokeile heitellä eri etäisyyksiltä. Seuraava piste harjoittaa tasapainoa. Laita jokin naru menemään maata pitkin. Kävele sitä pitkin ilman, että kosketat maata tai horjahdat. Jos tämä tuntuu liian helpolta, voit kulkea sen takaperin tai silmät kiinni. Kolmanteen pisteeseen tarvitset 2 puuta, talon nurkkaa tai muuta vastaavaa paikkaa. Valitse kaksi paikkaa joiden välillä juokset kolme kertaa. Muista laskea! Jos teet rataa sisällä, valitse sellainen kohta, jossa et liukastu tai kompastu. Katso myös, ettei siinä kulje ketään. Sisällä ota sukat pois juostessasi. Näiden lisäksi voit keksiä omia pisteitä. Esimerkiksi voit tehdä esteen, jonka yli voi hypätä tai tehtävän, jossa voit pallolla keilata. Vain mielikuvitus on rajana! Muista lopuksi laittaa käyttämäsi tavarat paikoilleen. 

Oma muistipeli:

Oman muistipelin tekemiseen tarvitset kartonkia, sakset, erilaisten kasvien kuvia, liiman ja kynän. 

Muistipeli: 1. Ota tarvittavat välineet esille. Kasvien kuvat (esimerkiksi voikukka, maitohorsma, lupiini, valkovuokko) voit tulostaa jos mahdollista. Jos tulostinta ei löydy, voit piirtää itse kasvit paperille. Muista että jokaista kasvia tulee olla kaksi kappaletta!

2. Leikkaa kuvat irti paperista. 

3. Mittaa viivaimen avulla kartongista 12 cm korkeita ja 8 cm leveitä paloja.

4. Leikkaa sen kokoisia paloja 12. Palojen pitää olla samanvärisestä kartongista leikattu. 

5. Liimaa kuvat palasille. Sinulla tulee olemaan 6 paria eli 12 muistipelin palaa. 

6. Valmis! Pääset pelaamaan itse tekemääsi muistipeliä. Vinkki: Voit säilyttää muistipelin palaset kuminauhan, pompulan tai paperiliittimen avulla. 

Jos haluat soveltaa, voit kerätä kasvit pihapiiristäsi tai lähimetsästä ja tehdä muistipelikortit käyttämällä kontaktimuovia. Luonnosta kerätyt kasvit tulee kuivattaa muutaman päivän ajan ennen kontaktimuovin käyttöä, jotta ne eivät homehdu. Kontaktimuovista leikataan kartongin kanssa samankokoinen pala, jotta kasvi peittyy muovin alle kokonaan. 

Ruukun koristelu: 

Ohjevideo Tarvitset ruukun, punaista, valkoista ja tummaa kartonkia. 

Koira: https://youtu.be/Mq7WSGsvo6E

Leppäkerttu: https://youtu.be/BYvoLkWOWdA

Koira: Leikkaa tummasta kartongista kolme ympyrän muotoista palaa. Leikkaa valkoisesta kartongista kaksi hieman suurempaa ympyrää ja sen lisäksi koiran kuonon muotoinen pala. Leikkaa vielä tummasta kartongista koiran korvan muotoiset palat. Liimaa tummat kartongit valkoisten kartonkien sisälle. Ota teippi ja taittele se sileältä puolelta ympäri niin että siitä tulee kaksipuoleinen. Kiinnitä teipin pala jokaisen kartonkipalan taakse. Asettele kartonkipalat paikoilleen. Jos haluat, voit tehdä koiralle vielä kielen punaisesta kartongista. 

Leppäkerttu: Ota punainen ympyrän muotoinen kartonki, ja leikkaa se puoliksi. Ota tumma kartonki ja leikkaa siitä pieniä ympyröitä leppäkertun siipiä varten. Liimaa ympyrät punaiseen kartonkiin niin, että molemmille puolille tulee sopiva määrä. Leikkaa tummasta kartongista suorakulmio, jonka jälkeen leikkaa valkoisesta kartongista suunnilleen samanlainen pala. Leikkaa valkoisesta kartongista kaksi ympyrää. Liimaa ympyrät tummalle kartonkipalalle vierekkäin. Piirrä valkoisten ympyröiden sisään tussilla pisteet. Leikkaa tummasta kartongista leppäkertulle tuntosarvet. Ota teipin pala ja taittele se itsensä ympäri sileältä puolelta niin että teipistä tulee kaksipuoleinen. Tämän jälkeen lisää teipinpala jokaiseen kiinnitettävään osaan. 


Viimeisenä kiinnitä osat ruukkuun.

Hyötykasvin kylvö koristeltuun ruukkuun: Ohjevideo: https://youtu.be/v18FjZZaNiY

Kylvöön tarvitset koristellun ruukun, multaa, siemeniä (videossa basilika tai auringonkukka, mutta voit käyttää muitakin) ja vettä kasteluun. 

1. Laita koristeltuun ruukkuun multaa. 

2. Kastele se kosteaksi vedellä. 

3. Aseta valitsemasi siemenet mullan päälle. 

4. Lisää vielä kerros multaa. 

5. Kostuta vedellä. 

6. Voit laittaa päälle muovikelmua, jos sitä löytyy lähettyviltä. Tee siihen reikiä esimerkiksi haarukalla. 

7. Laita kasvi aurinkoiseen paikkaan ja muista kastella päivittäin. Kasvit tarvitsevat auringonvaloa sekä vettä kasvamiseen. 


Omakuva: Tutustu ohjevideoon: https://www.youtube.com/watch?v=az0J8LKLg8M

Sommittele hauska luontokuva. Piirrä itsestäsi kuva ja koristele luonnon antimilla. Sopisiko havunneulaset hiuksiksi tai voikukka kaulakoruksi? Tee näin: 

1. Keräile luonnosta erilaisia materiaaleja, kuten lehtiä, havunneulasia ja kukkia. Mieti minkälaisessa maailmassa seikkailet kuvassasi. Kerää ainakin seitsemän erilaista materiaalia. 

2. Valmistele työpiste. Suojaa pöytä esimerkiksi sanomalehdellä. Tarvitset kyniä, sakset, liimaa, teippiä, kartongin jolle teet teoksesi sekä ulkoa keräämiäsi materiaaleja. 

3. Piirrä kuva itsestäsi. Älä väritä. Sommittele kuvan päälle esimerkiksi keppejä, lehtiä, kukkia, hiekkaa ja kiviä. Kiinnitä liimalla tai teipillä. 

4. Mieti myös missä ympäristössä kuvassa seikkailet, oletko viidakossa tai kukkakedolla? Taustalle voi luoda myös mielikuvitusmaailman. Taideteos on valmis! Jos sinulla on tulostin käytössäsi voit myös ottaa itsestäsi kuvan ja tulostaa sen piirtämisen sijaan. Leikkaa kuvasi tarkasti ääriviivoja myöten ja liimaa kartongille. Koristele kuvasi ulkoa keräämilläsi materiaaleilla. 


Majan rakentaminen: https://drive.google.com/file/d/1VFxmCebCfWD4D40GgKZQyIlvpFURBSk5/view


Musiikkimielikuva linnusta: 

Lintujen ääniä: https://www.biomi.org/biologia/lintujen-aania/

Lintukonsertti on luonnon tarjoama musiikkielämys. Laulu voi olla erittäin monipuolista ja vivahteikasta ja mikä parasta, voit kuunnella sitä ilmaiseksi missä vain. Mutta minkä näköinen olisi mielikuvituslintusi, jos piirtäisit sen pelkän äänen perusteella? Tässä tehtävässä pääset kokeilemaan. 

1. Valmistele pöytä asettamalla suojaksi sanomalehti ja kaikki tarvikkeet. Tarvitset paperin, kynät, sakset, liimaa, teippiä ja kartonkia/värillisiä papereita. Tehtävään sopii myös erilaiset kankaat ja muut kankaiset kierrätysmateriaalit. 

2. Etsi tehtävän ohessa olevasta linkistä mieluinen ääninäyte. Istu mukavassa asennossa, laita silmät kiinni ja kuuntele ääninäytettä tarkkaan. Miltä ääni kuulostaa? Onko ääni iloinen vai surullinen? Tuleeko ääni isosta vai pienestä linnusta? Minkä värinen lintu voisi olla? 

3. Piirrä linnusta paperille hahmotelma sen äänen perusteella. 

4. Leikkaa linnulle osia (esim. sulkia) papereista, kartongeista sekä muista materiaaleista.

5. Sommittele leikkaamiasi osia hahmotelmaan, jonka jälkeen voit liimata ne paikoilleen. 

6. Anna valmiille taideteoksellesi nimi. Halutessasi voit lopuksi selvittää, mille linnuille äänet oikeasti kuuluivat ja miltä ne todellisuudessa näyttävät.

Toiset ohjeet alapuolella pdf-tiedostona.