Maailmalle

http://www.4h.fi/maailmalle/

 

4H-järjestön nuorisovaihto tarjoaa hyvän ja turvallisen vaihtoehdon, kun haluat lähteä kokeilemaan siipiäsi ulkomaille.

Nuorisovaihdossa asut isäntäperheessä, et ehkä niin huolettomasti kuin kotonasi, mutta tutustut isäntämaasi kulttuuriin syvällisemmin kuin tavallisella lomamatkalla. Kaikille vaihtoon lähteville järjestetään valmennus ennen Suomesta lähtöä ja usein tulovalmennus välittömästi isäntämaahan saavuttaessa. Vaihtoon voi hakea aikaisintaan, kun täyttää vaihtovuoden aikana vaihtoon vaaditun iän.

4H-vaihtoon on mahdollisuus lähteä pidemmäksi (IFYE) tai lyhyemmäksi (SIRYE) aikaa. Oleskeluajat vaihtelevat kohdemaittain. Eri maita on runsaasti tarjolla vaihto-ohjelmissa.

 

Pyhäselästä vaihtoon ovat lähteneet viime vuosina seuraavat henkilöt:

Kesä 2019 Saana Puustinen oli kolme viikkoa 4H-vaihdossa Walesissa. Alla Saanan tiivistelmä matkasta:

Sain käydä Walesissa, joka kuuluu Iso-Britannian saaristoon. Minulla oli mahtavat kolme viikkoa, jonka aikana sain tutkia Walesin nähtävyyksiä yhdessä isäntäperheen kanssa ja osallistua kuuluisaan Royal Welsh maatilamessuihin. Ensimmäisillä päivillä tutustuin muihin 4H ja Young Farmers -vaihtareihin yhdessä Walesin pääkaupungissa Cardiffissa. Siitä meidän matkamme jatkui isäntäperheisiin ja saimme nähdä taas toisemme Royal Welshissa. 

Isäntäperheeni olivat ystävällinen keski-ikäinen pariskunta, joilla oli myös ihania eläimiä. Parhaiten mieleeni kuitenkin jäivät koirat ja hevoset. Matkustelin perheeni kanssa mm. Merenrannalle ja eri kaupunkeihin. Minulla oli mukava perhe, joka saattoi tukea minua aina tarpeen tullen.

Täytyy myöntää etten ollut hyvä puhumaan englantia, mutta matkallani opin ettei huonoa englantia kannata jännittää tai miettiä liikaa. Opin myös paljon Walesin kulttuurista ja ympäristöstä. Kaikin puolin siis hyvä reissu ja menen sinne vielä joskus takaisin.

Kesä 2016 Pinja Laine Niittylahdesta oli kuukauden ryhmävaihdossa Yhdysvalloissa 27.6.-24.7. Hän asui Oregonissa, La Grande -nimisessä noin 13 000 hengen maalaiskaupungissa, joka sijaitsee laaksossa. Sää oli pääosin hyvin lämmintä (lähes +30 astetta) ja aurinkoista. Muutaman kerran satoi ja ukkosti. Perheen isä kuuluu USA:ssa paikalliseen 4H-toimintaan ammuntakerhon muodossa. Pinja kävi isäntäperheensä kanssa mm. Mount Emily-vuorilla, rodeossa ja drive in-leffateatterissa ja tutustui intiaanien tanssitapahtumaan. Pinja kertoi, että kokonaisuudessaan vaihtokokemus oli aivan mahtava ja olisi voinut jäädä paljon pidemmäksikin aikaa. Hän on iloinen, että uskalsi lähteä ja jännitti reissua aivan turhaan, sillä perhe oli oikein ihana eikä kielellisiäkään ongelmia oikeastaan ollut. Pinja on nyt paljon rohkeampi ja itsevarmempi ja kielitaito on kehittynyt.

Kesä 2016 Salla-Mari Poutanen ja tj. Pirjo Poutanen viettivät ikimuistoiset kaksi viikkoa Tansanian tutustumismatkalla 7-23.7.2016. Teimme paljon kouluvierailuja, tutustuimme paikallisiin nuorten puutarha palstoihin sekä istutimme tietysti omat puut useamman koulun tai nuorisotilan pihalle. 

Kesä 2014 Minna Suomalainen Niittylahdesta oli 6-27.7. IFYE-vaihdossa Pohjois-Irlannissa. Hän oli vieraana aina viikon kolmen eri isäntäperheen luona. Kaikki perheet asuivat maaseudulla, Minna sai kokeilla lypsämistä,  traktorilla ajoa, hevosilla tratsastusta ja kaikki nämä tapahtui ensi kertaa elämänsä aikana.  Minna kertoi vaihdostaan, että hän koki valtavasti uusia hienoja asioita, tutustui mahtaviin ihmisiin, kehitti kielitaitoa ja oppi myös paljon itsestään.

Kesä 2013 Helinä Väisänen Vehkapurolta oli 29.6.-28.7. SIRYE-ryhmävaihdossa Kanadassa. Helinä kävi vaihdon aikana myös 4H Club Week leirillä Oldissa, jolle kanadalaisetkin voivat mennä vain kerran elämässään, se oli hieno kokemus. Leirillä oli mm. naamiaistanssit, toogabileet, miniolympialaiset sekä tanssiaiset viimeisenä iltana. Leirillä kävi paljon vierailevia puhujia. ”Public speaking” on todella yleistä ja suosittua Kanadassa ja etenkin 4H:ssa nuorten keskuudessa. Se oli mielenkiintoista, koska suomessa en ole törmännyt samankaltaisiin puhujiin. Puheiden aiheina olivat mm. maatalous, pakolaisuus, rattijuopumus sekä onnettomuudet. Ne pistivät aina miettimään kuinka pieniä asioita pitää muistaa arvostaa.

Kesä 2012 Veera Härkönen oli 1-30.7. Oregonissa, joka sijaitsee USA:n länsiosassa, Kalifornian ja Washingtonin välissä. Hän asui pienessä La Grande -nimisessä kylässä maalaismaisemissa. Oregon tunnetaan erityisesti kauniista ja monimuotoisesta luonnosta. Isäntäperheeksi hän sai mukavia "farmareita", jotka ovat hyvin eläinrakkaita ja aktiivisia 4H-toimijoita USA:ssa. 

 

Ryhdy isäntäperheeksi!

Mikäli haluat viettää erilaisen kesän ja parantaa kielitaitoasi voit ryhtyä vapaaehtoiseksi isäntäperheeksi IFYE tai SIRYE vaihtarille. IFYE  ja SIRYE on ulkomailta 4H-vaihtoon tuleva nuori, joka asuu perheenjäsenenä isäntäperheessä - vaikka juuri sinun kotonasi. Hän on muutamien viikkojen (2-4) ajan osan perhettänne, mukana arjessa ja juhlassa. Vaihtovierailun aikana sekä perheenjäsenten että ulkomaisen nuoren kielitaito karttuu ja maailmankuva avartuu. Hän tuo kotimaansa tuulahduksen teille ja te voitte lähettää Suomen maailmalle- kulttuurien vuorovaikutusta ei voi estää!

Jos kiinnostuit, niin kysy onko vielä mahdollista saada ulkomainen nuori kotiisi. Ota yhteytta 4H-toimistoon, josta saat lisätietoja. Hakulomake löytyy Suomen 4H-liiton netti-sivuilta. www.4h.fi

 

Pyhäselän 4H-yhdistyksen jäsenperheissä viime vuosina vierailleet vaihtarit:

Kesällä 2005 oli 19-vuotias IFYE-vaihdossa Ms Cerian Prysor Walesistä Juhan ja Leena Suomalaisen perheessä Niittylahdessa 23.6.-5.7.2005.

Kesällä 2010 oli 25-vuotias IFYE-vaihdossa Ms Rebekka Muller  Sveitsistä  opiskelijoiden Saara Hyvärisen ja Elisa Kivisen luona Joensuussa 8-29.7.2010.

Kesällä 2010 oli 23-vuotias IFYE vaihdossa Ms HSIN-YI YU (Sara) Taiwanista Juhani ja Leena Suomalaisen perheessä Niittylahdessa 3.8.-5.9.2010.

Kesällä 2011 oli 15-vuotias SIRYE-vaihdossa Ms Laura Allred USA:sta Timo ja Tuovi Härkösen perheessä Nivassa 29.6.-25.7.2011.

Kesällä 2012 oli 22-vuotias IFYE-vaihdossa Ms Jeanette Van der Linden Kanadasta Päivi ja Erkki Martikaisen perheessä Nivassa 14.5.-5.6.2012.

Kesällä 2013 oli 27-vuotias SIRYE-vaihdossa Ms Anwen Sara Jones Walesistä Piia ja Markku Soinisen perheessä Hammaslahdessa 6-25.6.2013

Kesällä 2013 oli 17-vuotias Ms Sandy Utter Idahosta Päivi ja Erkki Martikaisen perheessä Nivassa 5-29.7.2013.