Pyhäselän KoneKärki Ky

Laadukas palvelu kantaa pitkälle
Pyhäselän KoneKärki Ky on vuonna 1992 perustettu yritys, jonka omistaa Jukka Kuivalainen. Yritys tarjoaa monenlaisia palveluita, kuten myy ja asentaa kodinkoneita ja tv-antenneja, vaihtaa kellon paristoja sekä korjaa pienkoneita. Liikkeestä löytyy monipuolisesti muitakin tuotteita, kuten viihde-elektroniikkaa, kitaroita ja vahvistimia. Yritys tarjoaa myös lähialueelle ilmaisen kotiinkuljetuksen ja asennuksen.

Kuivalainen kertoo päättäneensä aloittaa yrittämisen laman aikana, kun alueella tarvittiin elektroniikka-alan liikettä. Hän ajatteli kokeilla yrittämistä ensin vuoden ja katsoa miten yritys lähtisi toimimaan. Yrityksen aloittaminen sujui hyvin, koska hänellä oli jo kokemusta ja tietämystä myymälänhoitamisesta. Kuivalaisen mielestä asioita kannattaakin kokeilla ja hän rohkaisee myös nuoria yrittämään, jos löytyy hyvä liikeidea ja innostusta yrittämiseen. Aluksi kannattaa kuitenkin aloittaa pienimuotoisesti ja katsoa miten yritys lähtee etenemään.

Yrittämisessä on monia hyviä puolia, kuten vapaus. Kuivalainen sanoo, että on mukavaa itse päättää aikatauluistaan ja tehdä tietyt asiat silloin, kun itselleen sopii. Mutta jos asiakkaalta on esimerkiksi pakastin rikki, niin Kuivalainen kertoo toimittavansa uuden, vaikka iltamyöhään. Entisen Pyhäselän kunnan alueella yrittämisessä positiivista on asiakaskunta, sillä asiakkaat arvostavat paikallista palvelua ja ovat joustavia aikataulujen suhteen, mikäli jotakin tuotetta ei heti löydy liikkeestä.

Yrittämisestä löytyy kuitenkin myös haasteensa. Kuivalainen sanoo, ettei ole ehtinyt pitämään paljoa lomia yrityksen pyörittämisen lomassa, koska hän on ollut yrityksensä ainoa työntekijä alusta asti. Kuivalaisen alaan liittyen nettikauppojen yleistyminen on tuonut kilpailua alalle. Jotkut ihmiset tilaavat mieluummin netistä kuin hakisivat suoraan liikkeestä, mikä vähentää joidenkin tuotteiden myyntiä. Nettikauppojen yleistyessä kuitenkin Konekärjen tarjoamat asennus- ja korjauspalvelut ovat nostaneet kysyntäänsä. Kuivalainen kertoo, että kesäasukkaat ja paikalliset arvostavat edelleen läheltä löytyvää palvelua ja hyödyntävät paikallisia yrityksiä, mitä hän pitää hienona asiana.


Teksti ja kuvat: Pyhisreportteri Hilla Halttunen