Suhmuran Metalli Oy

Teräsmies KankkunenSuhmuran Metalli Oy on perheyritys, jonka omistaa Samuli Kankkunen. Yritys on perustettu vuonna 1986 Kankkusen isän toimesta ja yritys siirtyi Kankkuselle vuonna 2015. Yritys suunnittelee ja valmistaa metalliosia, joita toimitetaan ympäri Suomea. Yritys tarjoaa laitesuunnittelupalveluja sekä CNC -sorvausta ja -jyrsintää.

Suhmuran Metalli Oy oli alunperin pieni yritys ja toimi lähinnä Pohjois-Karjalan alueella. Kankkunen kertoo, että yritys teki paljon tuotteita käsin ja toimitti niitä vain muutamalle asiakkaalle. Kankkusen mukaan alan automatisoitumisen ansiosta yritys on kyennyt menestymään hyvin. Hän sanookin, että nykyään yrityksessä on enemmän koneita, kuin työntekijöitä. Yrityksen sijainnilla on myös ollut merkitystä. Kankkunen pitää entisen Pyhäselän alueessa parhaana puolena juuri sitä, että se on lähellä kaupunkia, mutta kuitenkin rauhallisella maaseudulla.

Kankkunen on ollut yrityksen toiminnassa mukana jo 16-vuotiaasta asti. Tämän ansiosta Kankkunen kokee yrittäjäksi siirtymisen olleen pääasiassa helppoa, mutta yllättyi kuitenkin paperitöiden määrästä. Uudet asiat ja investoinnit saattavat yllättää eikä aloittaminen välttämättä olekaan niin helppoa. Yritys on opettanut paljon ja Kankkunen pitää tärkeänä opetuksena sitä, että välillä pitää joissakin asioissa ymmärtää luovuttaa ja jatkaa eteenpäin. Aloitteleville yrittäjille Kankkunen antaa neuvoksi, että alussa kannattaa jaksaa tehdä ahkerasti töitä, sillä aloittaessa yritys vie erityisen paljon aikaa.

Metalliala on muuttunut vuosien aikana paljon ja etenkin automatisointiin on panostettu. Kankkunen kertoo, että nykyisin suunnittelu ja tekeminen tapahtuu paljon tietokoneella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työntekijöitä edelleen tarvittaisi. Työ on nykyään enemmän suunnittelua ja koneiden valvontaa, mihin tarvitaan edelleen ihmisiä.

Tulevaisuudessa Kankkusen yritys aikoo panostaa automatisointiin vielä enemmän. Kankkunen pyrkii siihen, että koneet toimisivat kolmessa vuorossa ja ihmiset yhdessä vuorossa. Yritys myös panostaa jatkuvasti suunnitteluun ja omiin tuotteisiin. Yritys onkin voittanut kaksi palkintoa Joensuun tiedepuiston järjestämässä Start Me Up -liikeideakilpailussa vuosina 2015 Aktiivisin yritys ja 2016 paras teknologia ja materiaalit liikeidea.


Teksti ja kuvat: Pyhisreportteri Hilla Halttunen