Salon Peili

Miia ei uskonut, että hänestä tulisi yrittäjä - nyt hän ei voisi kuvitella muuta työtapaa
Salon Peili on yhden hengen parturi-kampaamo, joka on ollut toiminnassa alle vuoden ja sijaitsee Hammaslahdessa Lastauslaituri ykkösessä. Liikkeen omistaa Miia Hyttinen, joka on kahden lapsen äiti ja yrittäjä. Hyttisen mielestä erikoista hänen yrityksessään on se, että hänellä ei ole varsinaisia aukioloaikoja, vaan ajat varataan netissä ja hän saapuu paikalle niiden mukaan. Hyttinen kertoo olleensa ennen Salon Peiliä myös parturi-kampaaja yrittäjänä vuokratuolilla ja kokee, että se on auttanut häntä paljon oman liiketilan perustamisessa.

Hyttiselle parasta yrittämisessä on se, että saa itse päättää työskentelytavoistaan, koska hänelle on tärkeää tarkka työnjälki ja tyytyväiset asiakkaat. Asiakaskunnan vakiintuminen onkin Hyttisen mielestä hyvä puoli pienellä paikkakunnalla yrittämisessä. Entisen Pyhäselän kokoisessa kunnassa on mukavaa, kun oppii tuntemaan asiakkaat ja osaa tarjota heille yksilöllistä palvelua. 

Haasteitakin yrittämisestä löytyy. Nuorena yrittäjänä Hyttinen kertoo esimerkiksi perheen ja yrittämisen tasapainottamisen olevan ajoittain vaikeaa. Yrittämisen aloittaminen voi myös tuntua haasteelliselta, koska on paljon uusia asioita, joita täytyy opetella. Vuokratuolilla ollessa Hyttisellä oli kuitenkin mahdollista kysyä neuvoa muilta yrittäjiltä ja hän kokeekin sen olleen hänelle iso apu. Siksi hänen mielestään kysyminen kannattaa. Apua löytyy useista eri paikoista ja verkostoituminen auttaa siinä. Yksin asioiden märehtiminen ei kannata.

Hyttisen mielestä yrittämistä kannattaa kokeilla, jos pienikin kiinnostus löytyy. Tärkeää on uskaltaa rohkeasti kokeilla erilaisia asioita ja hän kannustaakin nuoria ja aiheesta kiinnostuneita yrittäjyyteen. Hän itse kokee, ettei yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen enää palaisi palkkatyöhön.

Tulevaisuudessa Hyttinen on pohtinut siirtävänsä liikkeensä vähän pienempiin tiloihin. Osaamisaluettaan hän kuitenkin aikoo laajentaa. Hyttinen pitää osaamistaan yllä jatkuvalla kouluttautumisella, esimerkiksi kesän aikana Salon Peilin palveluihin tulee uutena palveluna meikkaukset, joihin hän kävi lisäkoulutusta talven aikana.

Teksti ja kuvat: Pyhisreportteri Hilla Halttunen