Pyhäselkä 

uuden asukkaan silmin

Kahdeksan kuukautta Suhmurassa asunut Sara Lind


Sara Lind on 30-vuotias vasta äskettäin entisen Pyhäselän kunnan alueelle muuttanut henkilö. Hän muutti Suhmuraan viime marraskuussa ja asuu siellä yhdessä koiransa kanssa. Lind on alun perin kotoisin Lapista ja päätti muuttaa Suhmuraan etsiessään rauhallista asuinaluetta. Hän oli jo muutama vuosi sitten vieraillessaan ystäväperheensä talossa ihastunut rakennukseen, jossa hän nykyisin asuu. Lindin etsiessä uutta kotia hän sai ystäviltään talon omistajan numeron ja päätti ilmoittaa olevansa kiinnostunut talosta. Lindin onneksi talo vapautui pian ja hän pääsi muuttamaan sinne.

Vaikka Lind on asunut entisen Pyhäselän kunnan alueella vasta alle vuoden, on hän löytänyt alueesta paljon positiivisia puolia ja pitää asuinaluettaan hyvänä paikkana asua. Muuttaessaan Suhmuraan Lindin huomio kiinnittyi erityisesti paikan rauhallisuuteen. Hän kertoo, että ympäristö on rauhallinen ja luonto on kaunis, minkä ansiosta hänen on helppo rentoutua esimerkiksi työpäivän jälkeen. Läheltä löytyy myös kaikki tarvittavat palvelut, joita hän pyrkiikin käyttämään mahdollisimman paljon ja näin tukemaan paikallisia yrityksiä. Lind kertoo rauhallisuuden lisäksi myös havainneensa tiiviin kyläyhteisön, jossa tervehditään toisia ja autetaan aina tarvittaessa. Lind kokee alueen asukkaiden olevan mukavia ja ystävällisiä, mikä ei hänen mukaansa ole kaikkialla mikään itsestäänselvyys.

Kehitettävää Lind ei ole vielä juurikaan huomannut, mutta hän mainitsee, että näin uuden asukkaan silmin uusien palveluiden ja tapahtumien löytäminen voi olla toisinaan vaikeaa. Lindille on tärkeää tukea paikallisia yrityksiä ja palveluita, mutta kokee, ettei aina löydä niitä edes internetin avulla. Lind olisi mielellään mukana kylän toiminnassa ja toivoo, että esimerkiksi tapahtumista tiedotettaisiin entistä aktiivisemmin. Näin myös uudet henkilöt löytäisivät tiensä kylän yhteisiin tapahtumiin ja muuhun toimintaan.

Lindin mielestä entisen Pyhäselän kunnan alueella on hyvä asua monestakin syystä. Hänen tarpeisiinsa kaikki tarvittava löytyy läheltä, mutta kaupunkiinkin pääsee nopeasti. Vaikka kaupunki on lähellä, niin läheltä löytyy myös luonto, jonne pääsee retkeilemään - jopa omalta takapihalta. Näiden lisäksi Lind mainitsee tiiviin ”vanhanajan” kyläyhteisön, jonka ansiosta esimerkiksi ystävien ja harrastustoiminnan löytäminen on helpompaa, mikä on hänen mukaansa hyvä syy muuttaa alueelle.Teksti: Pyhisreportteri Hilla Halttunen