Nuorten näkökulmia Pyhäselästä

Pyhisreportteri kävi kyselemässä paikallisilta nuorilta kysymyksiä Pyhäselästä ja siitä, miten siitä voisi tehdä viihtyisämmän nuorisolle. Hän tavoitti kahdeksan 11-16-vuotiasta nuorta. Aada ja Senni löytyivät Pyhäselän yläkoulun pihalta. Ville, Teemu, Otto, Eemil ja Eelis oleskelivat Hammaslahden nuorisoseurantalolla ja Mette tavoitettiin S-marketin pihalta.

Mitä mieltä olette Pyhäselästä?

Pyhäselkä on kiva paikka viettää aikaa kavereiden kanssa ja mukavan rauhallinen, kun ei ole niin paljoa liikennettä kuin esimerkiksi kaupungissa. Kaupoista löytyy hyvät ja monipuoliset valikoimat sekä esimerkiksi Gulfilta maistuvaa grilliruokaa.

Missä on kiva viettää aikaa?

Koulualueen linja-autopysäkillä ja koulun läheisyydessä, jossa muistot alakoulusta tulevat mieleen. Myös kylillä ja siellä, mistä löytyy kiva rauhallinen paikka. Kesäisin uimarannalla on mukava viettää aikaa ja turistien kannattaisi käydä siellä.

Miten Pyhäselästä voisi tehdä viihtyisämmän nuorisolle?

Enemmän aktiviteettejä nuorisolle esimerkiksi liikuntamahdollisuuksia ja nuorisotilojen pitäisi olla useammin auki. Osa nuorista piti erityisesti Hammaslahden nuorisoseurantalon tiloista nuorisotilana. Jotkut nuoret olisivat itsekin valmiita olemaan toiminnan ja tapahtumien suunnittelussa mukana, jotta paikallisille nuorille olisi enemmän tekemistä.

Miten nuorten ja vanhempien ihmisten välistä kuilua voisi kaventaa?

Jos esimerkiksi jotakin on sattunut, keskustelu kannattaisi aloittaa rauhallisesti eikä hyökkäävästi. Ensin pitäisi selvittää kunnolla mitä on tapahtunut ennen kuin aletaan syytellä. Nuorten pitäisi muistaa kunnioittaa paremmin toisten omaisuutta ja esimerkiksi välttää ajamasta yksityisillä teillä. Vanhempien tulisi ymmärtää ja hyväksyä asiallinen mopoilu, sillä se on ainoa kätevä liikkumismahdollisuus usealle nuorelle.

Miten näette Pyhäselän tulevaisuuden?

Meininki varmaan pysyy aika samanlaisena, mutta ympäristö muuttuu, kun esimerkiksi uusi koulu rakentuu ja vesitorni puretaan. Eräs nuorista uskoo, että tulevaisuudessa alueelle muuttaa lisää asukkaita.