Gulf Honkavaara

Polttoainetta ihmisille ja ajoneuvoilleGulf Honkavaara on vuonna 2008 perustettu liikenneasema. Yrittäjänä toimii Heidi Lihavainen yhdessä isänsä Åke Lihavaisen kanssa. Åke Lihavaisella on ollut yritys Clean Cart Oy jo vuodesta 1979, mutta huoltoasema yrittäminen oli hänelle uusi aluevaltaus. Gulf Honkavaara tarjoaa muun muassa polttoainetta, grilliruokaa, pizzaa, lounaan, veikkausta ja totoa sekä penimuotoisen elintarvike- ja autotarvikemyymälän. Tiloissa toimii myös yrityksen oma pitopalvelu, Pata247.

Idea Gulf Honkavaaraan syntyi Lihavaisten ollessa ulkomailla. Åke kertoi ideastaan ostaa paikallinen Neste-huoltoasema, jossa Gulf Honkavaara nykyään sijaitsee. Hän pyysi tytärtään avukseen ja he alkoivat yhdessä rakentaa yritystä. Heidin oli aluksi tarkoitus auttaa isäänsä yrityksen perustamisessa vuoden, mutta hän innostui yrittämisestä ja päättikin jäädä yritykseen pysyvästi.

Heidin kokemuksen mukaan perheyrittäjyys helpottaa monia asioita. Esimerkiksi kaikki asiat eivät kasaannu yhden henkilön hoidettavaksi vaan työtehtäviä voi jakaa osaamisalan mukaan. Etenkin huoltoasema yrittämiseen liittyy todella paljon säädöksiä, jotka muuttuvat jatkuvasti. Paperitöitä on siis paljon, joten Heidin mielestä on hyvä, että joku on jakamassa vastuuta.

Yrittämisessä entisen Pyhäselän alueella on positiivista se, että kylä on pieni, mutta kuitenkin teollisuutta löytyy. Tämän ansiosta etenkin Gulf Honkavaaran tarjoama lounas on suosittu. Alueella on myös liikkuva liikenne ja aktiivinen Yrittäjäjärjestö, Pyhäselän Yrittäjät Ry, mitä Heidi pitää positiivisena asiana.

Gulf Honkavaara on aktiivinen somessa ja hoitaa markkinointiaan Facebookin avulla. Heidi kokee Facebookin auttaneen paljon asiakkaiden tavoittamisessa ja hänen mukaansa sovelluksen kautta on helppoa tiedottaa tarjouksista sekä muista ilmoituksista. Yritys on myös Instagramissa, mutta hänen kokemuksensa perusteella Facebook tavoittaa yrityksen oman asiakaskunnan tällä hetkellä paremmin.

Lihavaiset ovat innokkaita kokeilemaan uutta, ja heillä onkin tulevaisuutta ajatellen paljon ideoita. Koronan vaikutuksesta he avasivat uudet terassit. He kokeilivat myös grilliruoan ja lounaan kotiinkuljetusta, poikkeustilanteen ajan. Yrittäminen on opettanut Heidille paljon ja hän pitääkin yrittämisessä olennaisena sitä, että on rohkea ja uskaltaa tehdä asiat omalla tavallaan. Heidin mielestä tärkein oppi onkin se, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita, mutta kannattaa kuitenkin valmistautua yrittäjyyteen hyvin ja etenkin yritystä perustaessa ottaa tarkasti selville alalla huomioitavat asiat.


Teksti ja kuvat: Pyhisreportteri Hilla Halttunen